Christelijke romans

William Paul Young over ‘Eva’: ‘Ik wil de Bijbel niet vrouwelijker maar menselijker maken’


Dit najaar verschijnt de nieuwe roman van auteur William Paul Young, bekend van zijn bestseller De uitnodiging (The Shack). In zijn eerste roman schreef hij over het beperkte beeld van God dat veel mensen hebben, met zijn nieuwste roman richt hij zich op het beeld van mensen zelf, en dan met name rond de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen. In een gesprek met Publishers Weekly gaat hij in op de mogelijke controverse, die zijn boek net als De uitnodiging al bij voorbaat lijkt op te roepen.

Bij De uitnodiging was de kritiek al snel te horen dat Young een niet-Bijbelse visie op de Drie-eenheid in zijn boek naar voren liet komen. In zijn nieuwe boek Eve, dat in november als Eva in een Nederlandse vertaling verschijnt, staat het scheppingsverhaal centraal. De roman speelt zich af op een eiland tussen onze wereld en de volgende, en gaat over een jonge vrouw die er op een dag zwaargewond aanspoelt. Ze wordt door Eva, de moeder van alle levenden, ‘dochter’ genoemd en vervolgens uitgenodigd de waarheid over haar eigen geschiedenis en de geschiedenis van iedereen te ontdekken.

De roman is het gevolg van een jarenlang proces, zo stelt Young in het interview. Zowel positieve als negatieve ervaringen hebben vormgegeven aan de roman. “Een van de negatieve ervaringen was het opgroeien in een hiërarchische wereld die duidelijk door mannen gedomineerd werd, en in een religieuze sub-cultuur waar die dominantie theologisch ingebakken zat en gerechtvaardigd werd.”

Uiteindelijk was het de Bijbel waarin Young inspiratie vond voor zijn nieuwste boek. “Hoe meer ik in de Bijbel ging lezen, hoe meer ik teruggevoerd werd naar Genesis en het iconische verhaal van het Begin. Daar vond ik antwoorden op de baanbrekende vragen die ik stelde. Eva is mijn poging om iets te uiten van wat ik ontdekte.”

De auteur verwacht niet dat iedereen zich zal kunnen vinden in zijn interpretatie van het scheppingsverhaal. Veranderingen accepteren is niet het eerste waar veel christenen warm voor lopen, constateert hij. Een deel van de kritiek zal zich waarschijnlijk richten op het punt dat Young meer vrouwelijkheid in het geloof en de Bijbel wil leggen. Maar daar is Young duidelijk over. “Ik probeer de Bijbel niet te herschrijven met een vrouwelijker insteek. Ik doe iets wat nog enger is. Ik wil het verhaal ‘menselijker’ maken. Hoe triest is het dat elk gesprek over de opkomst van echte menselijkheid, waaronder onderwerping, vrijgevigheid, aardigheid, kracht en integriteit vallen, wordt gezien als een feministisch gesprek?”

Reacties