Over lezen en boeken

Was C.S. Lewis een geheim agent?


Misschien heb je het berichtje gelezen, de afgelopen dagen stond het in diverse kranten en verschillende websites besteedden er aandacht aan: de bekende christelijke auteur C.S. Lewis zou tijdens de oorlog voor de Britse geheime dienst MI6 gewerkt hebben. Kortom, hij was een geheim agent.

Dat klinkt echter iets spannender dan het in werkelijkheid was. Professor Harry Lee Poe van de Union University in Tennessee ontdekte op eBay een grammofoonplaat met een opname van C.S. Lewis, waarin Lewis vertelt over ‘The Norse Spirit in English Literature’. Dat trok de aandacht van Poe, zeker in combinatie met de producent, het Joint Broadcasting Committee. Hij kwam erachter dat dit een onderdeel was van MI6.

Als reactie op de Duitse inval in Noorwegen, Denemarken en Nederland, bezette Engeland in mei 1940 IJsland, gelegen op een strategische plek in de oceaan. De lokale bewoners hadden echter niet zoveel op met de Britse overheersing. Wat volgde is een soort propaganda-oorlog om de bewoners van het eiland gunstig te stemmen. Daarin paste ook de uitzending van een lezing van C.S. Lewis, die in Groot-Brittannië bekend stond om zijn spreekkunsten en volle collegezalen trok in Oxford. Hij vertelde in de radiotoespraak over zijn liefde voor de Noorse en IJslandse literatuur en traditie. Om kort te zijn, Lewis moest de harten winnen van de IJslanders.

Niet bekend is of het bij deze ene radiotoespraak van Lewis gebleven is. Zijn rolletje als geheim agent lijkt in elk geval beperkt te zijn, je zou hem meer als een ‘literair geheim agent’ kunnen zien.. Geen geheime missies, onkraakbare codes of mysterieuze ontmoetingen, maar een populair-wetenschappelijke verhandeling over de invloed van de IJslandse cultuur op het Engels.

Reacties