Over lezen en boeken

Vanaf 1 januari komt er een apart ebook-abonnement bij bibliotheken


Vanaf 1 januari is het ook mogelijk om bij de Nederlandse bibliotheken een abonnement af te sluiten voor enkel de toegang tot digitale boeken. Tot nu toe is het aanbod ebooks alleen toegankelijk voor mensen die een normaal lidmaatschap bij de bibliotheken hebben. Daar komt dus vanaf volgend jaar verandering in.

De Koninklijke Bibliotheek, verantwoordelijk voor het ebook-aanbod van de bibliotheken in Nederland, maakte gisteren bekend dat de minister van OC&W heeft ingestemd met het voorgestelde tarief van 42,- euro. Voor dat bedrag krijg je dan toegang tot meer dan 10.000 ebooks. Daar zitten ook veel christelijke boeken tussen, van bijvoorbeeld auteurs als Karen Kingsbury, Irma Joubert en Ted Dekker.

Bij de prijsbepaling is onder meer gekeken naar wat mensen op dit moment voor een bibliotheeklidmaatschap betalen. Dat ligt volgens de KB gemiddeld op 44,25 euro. De KB beschouwt 2016 als een overgangsjaar waarin er nog verschillende tarieven en abonnementsvormen zullen zijn, maar zegt te werken aan het gelijktrekken van tarieven. Dat betekent voor sommige bibliotheken dat de prijs van het gecombineerde lidmaatschap omhoog zal gaan.

“Er wordt zo snel mogelijk toegewerkt naar een harmonisatie van deze tarieven met het digitale lidmaatschap, aldus de KB. Uiteindelijk zou dan een lokaal gecombineerd abonnement (fysiek en digitaal) qua prijs niet lager meer moeten liggen dan het digitale lidmaatschap van 42 euro.”

Reacties