Bijbels

Studiebijbels, bijbels met aantekeningen: een overzicht


Onmisbaar voor iedereen die serieus werk wil maken van een bijbelstudie: een bijbel met aantekeningen en uitleg. In de loop der tijd zijn er heel wat bijbels met kanttekeningen verschenen, vanaf de 17e eeuw tot vandaag de dag aan toe. Op mijn zoektocht naar een goede bijbelvertaling met degelijke uitleg kwam ik een aantal opties tegen, die ik hieronder graag met je deel. Wat is er nu zoal te koop op het gebied van studiebijbels?

HSV Studiebijbel
De Herziene Statenvertaling is een revisie van de oude Statenvertaling uit 1637 in meer hedendaags Nederlands, die in 2010 werd gepresenteerd. Sinds dit jaar is er ook een editie met kanttekeningen beschikbaar, de HSV Studiebijbel. Een deel van de aantekeningen, artikelen en uitleg is afkomstig van de al langer beschikbare Engelstalige ESV Study Bible. Daarnaast schreef de redactie van de studiebijbel nieuwe artikelen over allerhande onderwerpen.

Koop dit boek


NBV Studiebijbel
Een editie van de Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004, voorzien van uitleg, voetnoten, inleidingen, trefwoordenregister en pagina’s met extra informatie. Nadeel: staat bekend als behoorlijk schriftkritisch op een aantal punten.

Koop dit boek


Studiebijbel in Perspectief
Wie weinig zin heeft in een schriftkritische uitgave kan terecht bij de Studiebijbel in Perspectief. Ook de tekst van de Nieuwe Bijbelvertaling, maar dan met uitleg vanuit orthodoxe signatuur.

Koop dit boek


Statenvertaling met kanttekeningen
Ook voor de liefhebbers van degelijk,- maar ouderwets taalgebruik – is er een goede bijbel met uitleg beschikbaar. De Gereformeerde Bijbelstichting biedt diverse formaten bijbels in de Statenvertaling aan, voorzien van de originele kanttekeningen.

Koop dit boek


ESV Study Bible
Wie ook goed thuis is in het Engels kan natuurlijk zonder probleem een Engelstalige bijbel met aantekeningen aanschaffen. Daarbij lijkt de ESV Study Bible uit 2008 een goede keuze. Met de tekst van de English Standard Version gecombineerd met uitgebreide uitleg, inleidingen, voetnoten, kaarten en tijdlijnen, vanuit protestants-evangelische hoek.

Koop dit boek


The Reformation Heritage KJV Study Bible
Ook van de King James Version zijn goede studiebijbels verkrijgbaar. Deze is van The Reformation Heritage, verschenen eind 2014, met uitleg en commentaar vanuit gereformeerd/puriteinse hoek.

Koop dit boek


Heb jij nog andere tips voor goede bijbels met uitleg? Laat het hieronder dan even weten!

Reacties