Christelijk leven

Rick Warren: Bijbelstudie, houd het simpel


Rick Warren, in Nederland het meest bekend vanwege zijn boek Doelgericht leven, deelt op zijn website dagelijks tips en lessen over het geloof en het leven van een christen. In zijn les van gisteren benadrukt hij het belang van bijbelstudie, en het belang van de eenvoud hierin.

“Om een betekenisvolle stille tijd te hebben, moet je een soort plan, een algemene richtlijn hebben. De belangrijkste regel is: houd het plan simpel.”

Volgens Warren zijn de belangrijkste dingen die je nodig hebt een bijbel, een notitieblok en een liedboek. Als je die hebt kun je de volgende drie stappen volgen om een goede stille tijd te hebben:

1. Wacht op God (ontspan). Wees een tijdje stil, kom niet rennend naar God en begin niet gelijk te praten. Volg Gods aansporing: Wees stil en weet dat ik God ben (Psalm 46:10 NIV). Wees stil om jezelf in een eerbiedige stemming te brengen.

2. Bid kort (vraag). Dit is niet je gebedstijd, maar een kort openingsgebed om God te vragen je hart te reinigen en je te leiden in je tijd met Hem. Je moet je afstemmen op de Auteur, voor je zijn Boek kunt begrijpen. Twee goede bijbelpassages om uit het hoofd te leren zijn Psalm 139:23-24 en Psalm 119:18.

3. Lees een gedeelte uit de Bijbel (lezen). Dit is waar je gesprek met God begint. Hij spreekt met je door zijn Woord, jij spreekt met Hem door gebed.

Lees je Bijbel
– Langzaam. Wees niet haastig, probeer niet teveel te lezen, race er niet doorheen.
– Herhalend. Lees een gedeelte meermaals totdat je het in je hoofd hebt zitten.
– Zonder te stoppen. Stop niet midden in een zin om iets op te zoeken. Lees het hele gedeelte en laat God tot je spreken.
– Hardop maar stil. Hardop lezen helpt je concentratie te verbeteren. Het zorgt er ook voor dat je beter begrijpt wat je leest, omdat je zowel ziet als hoort wat je leest. Maar lees ook niet te hard, om niemand te storen.
– Systematisch. Lees niet willekeurig, een gedeelte hier, een hoofdstuk daar. Lees door de Bijbel zoals die is geschreven, een boek of brief per keer op een gestructureerde manier.

Reacties