Christelijke romans

Nieuwe verfilming van Ben-Hur in aantocht


In augustus 2016 komt er een nieuwe verfilming van het boek Ben-Hur uit. Eerder werd het boek al in 1926 en 1959 succesvol verfilmd. Voor de nieuwe film is Jack Huston (Boardwalk Empire) gestrikt als hoofdrolspeler. Een deel van de film is opgenomen in Italië, in het plaatsje Matera dat ook als decor diende voor The Passion of the Christ van Mel Gibson.

“Het is een prachtig verhaal en het moet opnieuw verteld worden. Als je al dacht dat de originele wagenrace goed was, wacht dan tot je de nieuwe ziet. Het blaast je van je sokken,” aldus Roma Downey, een van de producenten van de film. In de nieuwe verfilming is een grotere rol weggelegd voor Jezus, die in de verfilming van 1959 slechts zijdelings te zien is. De rol van Jezus is voor de Braziliaanse acteur Rodrigo Santoro. Daarnaast is ook de bekende Amerikaanse acteur Morgan Freeman te zien in de film.

De verhaallijn volgt het personage Judah Ben-Hur, die te zien is in zijn neergang van rijke handelaar naar galeislaaf en vervolgens terugkomt als succesvolle wagenmenner in races. Zijn ontmoeting met Jezus verandert zijn leven.

Downey: “Tot aan het eind van de film is het hart van Ben-Hur verbitterd en streeft hij naar wraak. Door een ontmoeting met Jezus legt hij de wrok terzijde, een prachtig moment in de film.”

Ben-Hur krijgt de mogelijkheid om Jezus water te geven tijdens zijn kruistocht. In die scène trapt een Romeinse soldaat hem omdat hij dit doet, en Ben-Hur pakt een steen op om hem terug te slaan. Maar Jezus stopt hem voordat hij kan toeslaan, met de woorden ‘Ik geef mijn leven uit vrije wil.’

Door die woorden raakt Judah Ben-Hur verward en het zet hem aan om Jezus te volgen tot aan Golgotha, om de kruisiging mee te maken. Door de woorden ‘Vader vergeef het hun want ze weten niet wat ze doen’ leert hij uiteindelijk echt wat het is om te vergeven.

Reacties