Muziek

Nieuwe psalmberijming op Geneefse melodieën in de maak


Op 7 november 2015 presenteert stichting Dicht bij de Bijbel een bundel met nieuwe psalmberijmingen. In 2014 werd begonnen met het in nieuwe woorden vatten van de psalmen, om ze op een eigentijdse manier toegankelijk te maken. De initiatiefnemers, enkele dichters en predikanten, hebben inmiddels 60 psalmen gereed.

In de meeste protestantse kerken worden de psalmen gezongen uit de vier belangrijkste berijmingen, die van 1773, van Petrus Datheen, van het Liedboek of de berijming uit het Gereformeerd Kerkboek (1986). Daarnaast worden in een aantal kerken geregeld modernere versies van de psalmen gezongen, zoals van Psalmen voor Nu, die naast een nieuwe tekst ook een nieuwe melodie hebben.

De Nieuwe Psalmberijming wil aansluiten bij deze tijd, maar wel met behoud van de bekende melodieën en met bijbelgetrouwheid als belangrijkste uitgangspunt. Dat laatste betekent dat ernaar gestreefd wordt om in de berijmingen dezelfde boodschap en emotie weer te geven als in de onberijmde teksten.

Op de website van De Nieuwe Psalmberijming zijn de teksten van de voltooide psalmen te lezen, en kunnen deze vergeleken worden met de verschillende oudere berijmingen.

De eerste bundel met de nieuwe psalmen verschijnt eind oktober bij Boekencentrum. Via Bol.com is de bundel al te reserveren.

Reacties