Over lezen en boeken

Nieuwe boeken in januari


Een nieuwe maand, een nieuw jaar, dat betekent ook weer nieuwe boeken in de christelijke boekhandel. Voor elk wat wils, van thrillers tot romans en non-fictie. Een inventarisatie bij de verschillende uitgeverijen levert de volgende titels op die in januari zullen verschijnen. (Van de uitgeverijen De Banier en Den Hertog kon ik nog geen nieuwe titels voor deze maand vinden, dus die ontbreken in dit overzicht.)

Handboek bij de Bijbel
Een geheel herziene editie van het Handboek bij de Bijbel.
Het Handboek bij de Bijbel van Pat en David Alexander is een populair naslagwerk. Het is een complete uitgave voor iedereen die meer over de Bijbel wil weten, de cultuur wil leren begrijpen of de betekenis van bepaalde woorden zoekt. Het handboek begint met een introductie op de Bijbel, gevolgd door de verschillende Bijbelboeken, die uitgebreid worden besproken en toegelicht.

Koop dit boek


De dochter, Linda Bruins Slot
In de psychologische thriller ‘De dochter’ van Linda Bruins Slot ontdekt een jonge vrouw de diep verborgen geheimen van haar familie en loopt ze met open ogen in een val.

Een heftig telefoontje zet Sofies leven op de kop: haar vader ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij is aangevallen door een onbekende man en van zijn nieuwe vrouw ontbreekt elk spoor. In de dagen die volgen doet Sofie een aantal schokkende ontdekkingen over haar familie, terwijl haar vader weigert te praten. Een rots in de branding is Matthijs, tegen wie ze letterlijk is aangelopen in het ziekenhuis. Hij laat zich niet afwimpelen en eigenlijk wil Sofie niets liever dan zich helemaal aan hem overgeven. Onwetend van de prijs die ze daarvoor zal moeten betalen.

Van Linda Bruins Slot verscheen eerder de thriller ‘Oog in oog’. Ook schreef ze het boekje ‘Tussen pumps en pampers, columns over het moederschap’. Zo lichtvoetig als haar columns zijn, zo beklemmend zijn haar thrillers.

Koop dit boek


Misleiding, Steven James
In de thriller ‘Misleiding’ keert Steven James met ons terug naar de jonge jaren van FBI-agent Patrick Bowers.

Als hij op een avond alleen de plaats delict van een moord onderzoekt, wordt FBI-agent Patrick Bowers aangevallen door een man. Voordat Patrick de kans krijgt hem te overmeesteren en te arresteren, pleegt de man zelfmoord. In zijn zakken vindt Patrick een brief met zijn excuses. De mysterieuze moord en zelfmoord brengen Patrick op een pad dat leidt naar de diepten van de menselijke verdorvenheid: een online complot van kindermisbruikers dat op zoek is naar nieuwe slachtoffers.

Patrick Bowers heeft al vele seriemoordenaars opgespoord en achter de tralies gestopt. ‘Misleiding’ gaat vooraf aan de thriller ‘De pion’ en de andere schaakstukken.

Koop dit boek


De schildersdochter, Julie Klassen
De historische roman ‘De schildersdochter’ van Julie Klassen draait om een knappe jongedame, twee broers, een miniatuurportret en een allesbepalende keuze.

Sophie Dupont assisteert haar vader bij zijn werk als portretschilder; haar eigen werk houdt ze verborgen. In haar vrije uren wandelt ze langs de kliffen bij de kust van Devon waar zich vele schilders en dichters ophouden. Op een van die wandelingen ontmoet ze de knappe Wesley Overtree, de eerste man die haar vertelt hoe mooi ze is.

Kapitein Stephen Overtree is gewend om voor alle ellende op te draaien die zijn broer veroorzaakt. Ook dit keer heeft Wesley zich aardig in de nesten gewerkt. Hij heeft een meisje zwanger gemaakt en is met de noorderzon naar Italië vertrokken, op zoek naar een nieuwe muze. Om miss Dupont te behoeden voor een schandaal besluit Stephen haar een huwelijksaanzoek te doen. Sophie accepteert dit, maar krijgt ze daar geen spijt van als Wesley terugkeert?

De historische romans van Julie Klassen spelen zich af in de Regency-periode, net als de kostuumdrama’s van Jane Austen en de zusjes Brönte.

Koop dit boek


COVER-PiB6-je lust en je leven DEF NEW.inddPUUR! in balans – je lust en je leven
In Je lust & je leven maakt seksuologe Fina van de Pol de vrouwelijke seksualiteit bespreekbaar. Open en respectvol komt aan de hand van tien casestudies een aantal thema’s en hete hangijzers aan de orde, die stuk voor stuk voor veel herkenning en identificatie zullen zorgen. Om zelf of samen te lezen.

Koop dit boek


Mijn kleine zoekbijbel
Mijn kleine zoekbijbel van Julia Stone bevat elf Bijbelverhalen met vrolijke plaatjes waarbij de kleintjes op zoek kunnen gaan naar o.a. dieren en personen die telkens ook rechts van de bladzij staan afgebeeld.

Leuk om voor te lezen aan je peuter en samen de plaatjes te ontdekken en de namen van de dieren te leren kennen.

Koop dit boek


In Gods hand, Desmond Tutu
Desmond Tutu vindt ieder mens uniek en waardevol. Want, alle mensen zijn geschapen naar Gods beeld. Ieder mens staat in Gods handpalm gegrift. Dit is altijd zijn motivatie geweest in zijn strijd voor gerechtigheid en vrede tussen verschillende bevolkingsgroepen. In dit persoonlijke en reflectieve In Gods hand keert Tutu terug naar de rode draad in zijn leven: de oneindige liefde van God voor deze wereld. ‘Beter dan gerechtigheid in de vorm van vergelding, is gerechtigheid die tot verzoening leidt.’ (Desmond Tutu)

Koop dit boek


Kloostergang, René van der Rijst
In dit deel van de Toer Reeks wordt de gang door het klooster gemaakt: hoe ziet een dag in een klooster eruit? Wat bezielt kloosterlingen? Vervolgens wordt de gang naar het dagelijkse leven gemaakt. Met praktische voorbeelden en oefeningen om alleen of met een groep te doen.

Koop dit boek


De weg naar Schuilhoek, Hans Du Plessis
In de nacht van 23 augustus 1836 wordt een hele groep Voortrekkers, blanke Zuid-Afrikanen op zoek naar een eigen leefgebied, vermoord door een zwarte bende. Petronel en Lourens zijn de enigen die het bloedbad overleven. Petronel vindt een onderkomen bij haar zus Sofia en haar gezin, maar merkt algauw dat haar zus haar het leven bepaald niet makkelijk maakt.

De vriendschap tussen Petronel en Lourens verdiept zich en Lourens zet alles op alles om een eigen plaas te kunnen kopen, zodat hij met Petronel een nieuw leven op kan bouwen. Maar Sofia en haar man werken hen tegen zo veel zij kunnen. Petronel en Lourens staan voor een raadsel. Ten einde raad begaat Petronel een wanhoopsdaad die de verhoudingen voorgoed laat kantelen.

Dit sfeervolle en avontuurlijke verhaal over de Voortrekkers in Zuid-Afrika is tegelijk een wordingsroman, waarin twee jonge mensen ontdekken dat het leven zich zelden aftekent in zwart en wit, maar zo kleurrijk is als het Afrikaanse landschap zelf.

Hans Du Plessis is doctor in de Afrikaanse Taalkunde. Behalve zijn academische publicaties publiceerde hij enkele dichtbundels, jeugdboeken en romans. ‘De weg naar Schuilhoek’ is zijn debuut in Nederland.

Koop dit boek


Bevrijd om te leven, Jan Vermeer
Een handzaam, strak vormgegeven dagboek met mooie harde kaft. Een dagboek over het hart van het evangelie. Door o.a. overdenkingen over Jezus’ laatste week op aarde is dit dagboek ook zeer geschikt om te gebruiken in de Veertigdagentijd.
Hoopvolle ontdekkingen over de vrijheid die God ons biedt. Inspirerende portretten die laten zien dat er ook hoop is voor mensen die in moderne slavernij leven.

Uitgegeven i.s.m. International Justice Mission (IJM) www.ijmnl.org

Jan Vermeer (1978) is auteur en werkzaam bij Open Doors. Hij heeft al diverse succesvolle titels op zijn naam staan, waaronder ‘Vermist in Noord-Korea’ en ‘Kameraad Zhang’.

Koop dit boek


All in the game
Dit boekje maakt deel uit van de Leefstijl-serie. Voor ouders, opvoeders, leerkrachten en jeugdwerkers. Betreft kinderen vanaf ongeveer 8 jaar.

Thema’s die besproken worden zijn o.a.:
Wat voor soorten games zijn er?
Wat zijn de leuke kanten en wat zijn de gevaren?
Waar kun je als opvoeder op letten?
Hoe kun je in het omgaan met gamen Gods richtlijnen volgen?
Informatie, voorbeelden en praktische tips.

Uitgegeven in samenwerking met Raise up, www.raiseup.nl
Bijpassend werkboek beschikbaar bij Raise up

Wietske Noordzij (ontwikkelingspsychologe) en Erik Smit hebben in 2015 Raise Up opgericht, een denktank, kenniscentrum en trainingsorganisatie op het gebied van weerbaarheid, preventie en pastoraat voor kinderen en jongeren.
Door het geven van trainingen en door het delen van kennis willen ze een beweging op gang brengen van mensen die vanuit Gods liefde en zijn Woord de volgende generatie sterk willen maken.

Koop dit boek


Vechten tegen de golven, Ineke Kraijo
Dirk woont op het eiland Marken, in de Zuiderzee. Als hij 12 wordt, moet hij van school af om te gaan werken als visser, net als zijn vader en opa. Dirk wil veel liever doorleren om dokter te worden, maar hij heeft geen keus.

In de nacht van 13 op 14 januari 1916 steekt er een zware storm op. Het eiland overstroomt. De golven beuken de huizen kapot en bijna niemand kan zwemmen. Ook het huis van Dirk komt onder water te staan. Dirk moet vechten voor zijn leven en voor dat van zijn familie, maar het water is sterk. Zullen ze het overleven?

Koop dit boek


De steen is weg, Marijke ten Cate/Corien Oranje
Maar wat is dat? De grote steen!
De steen is er niet meer!
Alleen de doeken zijn er nog.
O nee. Waar is de Heer?

Jezus wordt gevangen genomen. Hij heeft niets verkeerd gedaan, maar toch wordt hij gestraft. Jezus sterft en wo rdt in een graf gelegd. Maar dat is niet het eind!

De prachtige, gevoelige tekeningen van Marijke ten Cate worden ondersteund door gedichtjes van Corien Oranje die elke peuter en kleuter zullen aanspreken. Eerder verschenen ‘Ik ga op reis’ en ‘Dit is mijn jas’.

Koop dit boek


Met Christus verbonden, M.A. van Willigen
Wat betekent het in de Vroege Kerk van Antiochië om gedoopt te zijn en aan het avondmaal te hebben deelgenomen?

Johannes Chrysostomus (344-407) hield zijn catechumenen voor wat dit betekende: Afstand doen van de satan en zijn pracht en praal en leven in onvoorwaardelijke verbondenheid met Christus. In deze uitgave komen unieke vroegchristelijke bronnen onder de aandacht die nieuwe inzichten geven in de Oosters-orthodoxe traditie. Chrysostomus laat zien wat het in de praktijk van alle dag betekent om zichtbare en herkenbare volgelingen van Christus te zijn. De auteur vertaalde de bronnen en licht ze in dit boek toe.

Koop dit boek


Onderweg naar Pasen, Corien Oranje
De veertigdagentijd is een tijd van rust en bezinning. Dit dagboek helpt je om hier bewust bij stil te staan: niet alleen met je hoofd, maar ook met andere zintuigen. Corien Oranje neemt je in haar overdenkingen mee naar de jaren waarin Jezus op aarde rondliep. De overdenkingen worden concreet gemaakt met een zie- ruik- beleef- voel- of luistermoment. Voor het weekend is een bijbels gerecht om zelf te maken. Zo leef je bewust toe naar Pasen.

Koop dit boek


Liedjes van verlangen
Elk jaar verschijnt op initiatief van de Oud-Katholieke Kerk voor de Veertigdagentijd een boekje met overdenkingen en gebeden om te gebruiken bij deze bijzondere tijd op weg naar Pasen. Dit jaar is daarop geen uitzondering. In deze uitgave vormen de Psalmen het thema.

Koop dit boek


Bidden zoals Jezus, M. Klaassen
Bidden: het lijkt zo eenvoudig, maar we vinden het zo moeilijk… Zoals een gids je op moeilijk begaanbaar terrein de weg wijst, wil dit boekje ook een gids zijn. ‘Bidden zoals Jezus’ wil je meenemen in het meest volmaakte gebed: het Onze Vader. Het boek laat zien wat bidden betekent en leert de juiste prioriteiten in het gebedsleven te stellen.

Koop dit boekWerken in de kerk – Handboek voor kerkelijke communicatie
Nieuw deel in de serie Werken in de kerk.Koop dit boek


De ware kindervreugd
Velen zijn groot geworden met de boeken van W.G. van de Hulst, Anne de Vries, Max de Lange-Praamsma, Sibe van Aangium en Piet Prins. In de twintigste eeuw beleefde de protestants-christelijke jeugdliteratuur een grote bloei.
Dit boek biedt een overzicht van de auteurs en de boeken, maar ook informatie over de illustratoren en de uitgevers van deze boeken. Afbeeldingen van omslagen en korte leesfragmenten maken het tot een heerlijk boek om vol nostalgie in te grasduinen.

Koop dit boek


Valavond, Annet Buurman
Valavond is een ontroerend verhaal over verlies, verlangen en de helende kracht van de liefde.

Frida, een oudere alleenstaande vrouw, slijt haar dagen zonder nog veel van het leven te verwachten. Op een dag bellen twee schooljongens bij haar aan voor een interview. Hun eenvoudige vragen dwingen Frida de balans van haar leven op te maken en onder ogen te zien wat altijd onder de oppervlakte bleef – de kramp waarin haar ouders leefden, haar onvervulde dromen, de stilte en de eenzaamheid.

Koop dit boek


Blozen mag, Sarina Brons – van der Wekken
Praten over seksualiteit is nodig. Maar hoe doe je dat? Op welke leeftijd begin je? Wat zeg je wel en wat nog niet? Hoe ga je om met eigen schroom en schaamte?

Met praktijkvoorbeelden laat Sarina Brons zien hoe het kan: open en eerlijk praten zonder dat seksualiteit beladen of platvloers wordt. Ze laat zien hoe de Bijbel spreekt over seksualiteit. Ze gaat in op de seksuele ontwikkeling van kinderen, de seksualisering van de maatschappij, de leugens van de media, seksverslaving en hoe die te doorbreken, de bijzondere periode van de puberteit en het doorgaande gesprek als kinderen ouder worden en een relatie krijgen.

Sarina Brons geeft steeds concrete handvatten voor gesprekken met jonge en oudere kinderen.

Sarina Brons is GZ-psycholoog en moeder van drie kinderen. Ze is auteur van ‘Kijk eens naar jezelf’, ‘Ruimte door regels’ en ‘Let op: Liefde!’ Regelmatig geeft ze lezingen op het gebied van opvoeding. Ze is werkzaam bij Eleos.

Koop dit boek

Reacties