Over lezen en boeken

Nieuwe boeken in februari


Ook in deze nieuwe maand komen er weer een hoop nieuwe boeken uit. Daarom zet ik hier op een rijtje welke boeken je vanaf februari in de christelijke boekhandels terug kunt vinden. Zit er iets moois voor je tussen?

Bijbels kleurboek
Het ‘Bijbels kleurboek’ bevat dertig Bijbelteksten om in te kleuren. Door het niet doorschijnende papier kun je potloden, stiften of zelfs waterverf gebruiken. De kleurplaten staan vol met leuke patronen en inspirerende teksten uit de Bijbel. Een christelijk kleurboek om heerlijk mee te ontspannen!

Koop dit boek

Redelijke godsdienst, Wilhelmus À Brakel
Wilhelmus á Brakel (1635-1711) schreef zijn Redelijke Godsdienst als dogmatiek voor gemeenteleden. De eerste druk kwam uit in 1700, en sinds die tijd zijn tientallen herdrukken gevolgd. Dat het boek zo geliefd was bij gewone kerkleden, komt wellicht vooral omdat A Brakel bij vrijwel ieder onder-werp een toespitsing maakt naar het persoonlijk leven. Om de Redelijke Godsdienst ook voor komende generaties leesbaar te houden, is het boek hertaald door Jasper Stam. Deel la bevat de eerste 29 van de 42 hoofdstukken die deel 1 telt. Thema’s die aan de orde komen zijn onder andere: De schepping, Het genadeverbond en De Kerk. De verschijning van deel 1 b is voorzien voor het najaar van 2016.

Koop dit boek

Et resurrexit
‘Et resurrexit’ is een full-colour boek met Griekse en Russische ikonen. Het boek staat geheel in het teken van het lijden en de opstanding van Christus. Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Op veel ikonen staan de verrijzenis van Christus en zijn overwinning van de dood centraal. Daarnaast is er een rijke traditie van afbeeldingen van het lijden en sterven van Christus. Joost Heutink en Marc-Oliver Lörke belichten en beschrijven de fascinerende beeldtaal van Russische en Griekse ikonen rond de lijdenstijd en Pasen. Vervolgens komen fraai versierde Russische paaseieren, bronzen kruizen en ikonen van de Moeder Gods aan bod. Uitgave in samenwerking met het Ikonenmuseum te Kampen.

Koop dit boek

Dankbaar onderweg, Willem Ouweneel
‘Dankbaar onderweg’ van Willem J. Ouweneel is een dagboek bij de Heidelbergse Catechismus. In 365 dagen neemt de auteur je mee door de 52 zondagen van de Catchismus. Elke dag begint met een citaat uit het protestantse leerboek, dat daarna uitgelegd wordt in een korte overdenking. Dit dagboek is toegankelijk geschreven en bevat veel verwijzingen naar de Bijbel. De auteur geeft duidelijke uitleg over het christelijke geloof en de uitwerking daarvan in het dagelijkse leven. Een mooi dagboek om de dag mee te beginnen of mee af te sluiten.

Koop dit boek

9789043526395_VRKEen prinses voor altijd, Rachel Hauck
In ‘Een prinses voor altijd’ van Rachel Hauck moet een jonge vrouw kiezen tussen een leven als automonteur of… prinses.

Regina Beswick leidt een rustig leven in een klein dorp. Ze is de eigenaresse van een garage voor oldtimers en ze sleutelt graag aan oude auto’s. Maar ze weet niet dat haar leven binnenkort helemaal anders zal worden; ze blijkt de enige troonopvolger te zijn van het hertogdom van Hessenberg. Tanner Burkhardt, de minister van Cultuur, krijgt de lastige taak om de prinses van het landje op te sporen om zo de toekomst van het koningshuis veilig te stellen. En dan moet Regina kiezen: automonteur of prinses?

Rachel Hauck schreef eerder ‘Er was eens een prins’.

Koop dit boek

PUUR! Bijbelstudie 1 – Aan de voeten van Jezus
‘Aan de voeten van Jezus’ is het eerste deel in de PUUR! Bijbelstudie serie. Read, pray, love dat zijn de ingrediënten van deze Bijbelstudies voor vrouwen. De korte teksten en overdenkingen zijn praktisch en geschikt voor persoonlijke studie of samen met anderen. Onder anderen Janneke de Leede, Elise Mannah, Carin van Essen en Marjan Laban schreven de teksten. Verdiep je geloof met ‘Aan de voeten van Jezus’!

Koop dit boek

Zie hoe alles hier verandert, Gerard Dekker
In ‘Zie hoe alles hier verandert’ onderzoekt Gerard Dekker hoe de orthodox-gereformeerde kerken zich op dit moment ontwikkelen. Hoe gaan zij om met kerkverlating en secularisatie? En zijn deze kerken in staat om hun positie en betekenis in deze tijd te behouden? Is er een toekomst voor de Gereformeerde kerken vrijgemaakt, de Nederlands-Gereformeerde kerken en de Christelijke Gereformeerde kerken? Deze kerken hebben zich lang tegen alle ontwikkelingen in de cultuur verzet, maar op dit moment is het geloofsleven van de gereformeerden in de orthodoxe en bevindelijke groeperingen grondig aan het veranderen. In dit boek worden die veranderingen uitgebreid beschreven en geanalyseerd. Hoe ziet de toekomst van de gereformeerden eruit?

Koop dit boek

Storm, Nick Garlick
‘Storm’ van Nick Garlick is een ontroerend verhaal voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar over een jongen en een paard. Het doet denken aan de boeken van Jan Terlouw en aan klassiekers als ‘Pietje Bell’, ‘Dik Trom’ en ‘Kruimeltje’. Flip moet naar het eiland Mossum, een fictief Nederlands waddeneiland, verhuizen omdat zijn vader overleden is. Daar redt hij tijdens een zware storm een paard, en ze worden goede vrienden. Maar het wilde paard heet niet voor niets Storm en zorgt voor veel problemen. Mag Flip het paard houden of zullen ze afscheid moeten nemen?

Koop dit boek

Onder haar hoede, Elizabeth Byler Younts
‘Onder haar hoede’ van Elizabeth Byler Younts: als oorlog, verdriet en beloftes de liefde in de weg staan.

Marinier Joe Garrison keert na de oorlog terug naar huis en kijkt ernaar uit om weer voor zijn dochter Daisy, die doof is, te zorgen. Eenmaal thuis ontdekt hij dat het meisje erg verknocht is aan Esther Detweiler, een Amish vrouw die zich na het overlijden van zijn vrouw over het meisje heeft ontfermd. Joe voelt zich aangetrokken tot Esther en beiden hebben het beste met Daisy voor, maar om dichter tot elkaar te kunnen komen zullen ze eerst het verleden een plek moeten geven.

Elizabeth Byler Younts is opgegroeid in een van oorsprong Amish gezin. Nadat haar familie de gemeenschap had verlaten, bleven ze trouw aan het Amish geloof en tradities. Eerder schreef Elizabeth de romans `Aan zijn zijde’ en ‘In haar hart’.

Koop dit boek

Joëlles overgave, A. den Uil-van Golen
In Joëlles overgave van A. den Uil-van Golen krijgt Joëlle een grote klap te verduren als ze hoort dat ze ernstig ziek is. Verschrikkelijk nieuws, maar ook het begin van een nieuwe toekomst. In het ziekenhuis komt Joëlle in contact met een man die haar meerdere keren op een positieve manier verrast. Hoewel ze het probeert tegen te houden, komt Joëlle erachter dat ze haar verliefde gevoelens niet kan onderdrukken. Maar ze vecht ook nog steeds tegen haar ziekte. Joëlles overgave van A. den Uil-van Golen is een bijzondere roman over de mooiste en lelijkste kanten van het leven, en hoe dicht bij elkaar die kunnen liggen.

Koop dit boek

Zomerbloeiers
Zomerbloeiers van Thea Zoeteman-Meulstee gaat verder waar De verloren zoon en Het erfdeel ophielden. In dit boek staat de nieuwe hoofdpersoon Jojanneke centraal. Zij krijgt een nieuwe huisgenoot met wie ze het totaal niet kan vinden. Jojanneke gaat op zoek naar nieuwe woonruimte en vindt een zomerhuisje op het boerenerf van Marten en Amanda, die we kennen uit de vorige boeken van Thea Zoeteman-Meulstee. Daar maakt ze ook kennis met veearts Jouke en loonwerker Daan, die allebei van haar gecharmeerd zijn. Zomerbloeiers is een optimistische roman met veel oog voor wat mooi en goed is in het leven. Met recht een fijn boek.

Koop dit boek

Dubbelgangers, Dominique en Marit Uittenhaaghe
De dubbelgangers in deze feelgoodroman van Dominique en Marit Uittenhaaghe zijn tweelingzussen Emma en Sofie. Ze zijn twee handen op één buik, maar wel duidelijk een linker- en een rechterhand, met elk hun eigen wil. Dubbelgangers gaat over hun bijzondere zussenband, een familiegeheim, en alles wat er nog meer in een hechte familie gebeurt in de loop van ongeveer een jaar tijd. Dubbelgangers is een herkenbare roman voor iedereen die net als de zussen Dominique en Marit Uittenhaaghe niet zonder zijn familie kan, maar soms ook niet mét.

Koop dit boek

Met hart en ziel, Anne-Marie Hooyberghs
Met hart en ziel van Anne-Marie Hooyberghs is een aangrijpend verhaal over een weesjongen die op zoek is naar zijn levensbestemming. Floriaan is pas elf jaar oud als hij afscheid moet nemen van zijn moeder. Hij blijft achter bij zijn stiefvader, die niet voor hem kan zorgen, en wordt uiteindelijk naar zijn tante gestuurd. Op de grote hoeve vindt hij de warmte waar hij zo naar hunkert. Maar net als hij niets meer te wensen overheeft, gebeurt er iets waardoor Floriaan niet kan blijven. Met hart en ziel van de Vlaamse Anne-Marie Hooyberghs is een schrijnende, maar vooral bloedmooie roman.

Koop dit boek

Matthäus
MATTHÄUS – eenmalige glossy!
Voor liefhebbers van Bachs Matthäus-Passion

Matthäus is een ode aan de Matthäus-Passion.
Matthäus is een magazine over een muziekstuk waarin liefde de dood overwint.
Matthäus is een platform voor wie muziek en spiritualiteit serieus neemt.

Matthäus verschijnt in de reeks Calvijn, Antoine en Thomas, en is daarmee een heuse opvolger in de lijn van cultureel-spirituele glossy’s van allure.

Met bijdragen van o.a. Hind, Govert-Jan Bach, Patrick van der Linden, Jos van Veldhoven, Marjon Strijk, Sytse Buwalda, Wilfred Kemp en vele luisteraars, musici en zangers. En verder: een kruiswoordpuzzel, een minizangles en nog veel meer moois.

Koop dit boek

9789023970934_VRKDogmatiek voor iedereen, Almatine Leene en Wim Markus
De eerste dogmatiek die door iedereen te lezen is. In begrijpelijke taal, met voorbeelden die jong en oud aanspreken. Om je geloof in God te versterken, en je kennis van de Bijbel, de kerk en andere thema’s te verdiepen.

Het woord ‘dogmatiek’ klinkt nogal stoffig, saai en moeilijk. Dit boek is heel anders! Door de gewone taal met duidelijke voorbeelden, heldere uitleg van belangrijke bijbelteksten en verdiepende gedeelten is dit boek voor iedere gelovige toegankelijk.
De auteurs zijn ervan overtuigd dat dogmatiek bijdraagt aan de verdieping van het geloof. Naast redenen om te geloven komen de Drie-eenheid, de kerk, gebed, hemel, hel, Gods leiding in je leven en veel andere belangrijke thema’s uit de Bijbel op een overzichtelijke manier aan de orde.
Een boek voor jong en ouder dat je niet mag missen. Niet alleen om een keer te lezen, maar ook als naslagwerk om weer te weten waar het in het christelijk geloof over gaat.

Koop dit boek

Wijn bij het water, André Troost
De verhalen bemoedigen, spiegelen en zetten je aan het denken.

‘Wijn bij het water’ bevat bemoedigende en stimulerende verhalen. Wat de auteur noemt in de ondertitel: een medicijn voor een vrolijk hart. Niet om dit hart de vrolijkheid te ontnemen, maar om deze te versterken.

Koop dit boek

In goede handen, André Troost
De verhalen bemoedigen, spiegelen en zetten je aan het denken.

In ‘In goede handen’ draaien veel verhalen over sterven, afscheid nemen en het leven hierna. Een bemoedigend boek voor mensen die geconfronteerd zijn met dood en verlies of zelf het einde van hun leven zien naderen.

Koop dit boek

Eeuwig duurt zijn trouw
Elke retraite is een innerlijke reis. Ook deze retraite. Waarheen deze reis zal leiden is nog niet bekend. Het is heel goed mogelijk dat je wordt verrast of aangemoedigd, uitgedaagd of geprikkeld door wat er gebeurt. Je kunt verbaasd of angstig worden: misschien laat God doorschemeren dat je een nieuwe richting moet inslaan in je leven – denk aan Maria bij de aankondiging van Jezus’ geboorte. Door je gebed vol te houden met een open geest en een groot hart, kom je tot innerlijke rust.

‘Eeuwig duurt zijn trouw’ is heel praktisch opgevat.
Voor elke dag van de veertigdagentijd wordt een korte Bijbeltekst aangeboden. Telkens met enkele suggesties om die tekst biddend op je eigen leven te leggen.
Elke week heeft een eigen thema dat wordt toegelicht in een geloofsimpuls. Per week worden ook twee citaten aangeboden die het thema verder openleggen.
Ten slotte geven we gebedstips die de retraitant helpen zijn gebedstechniek verder te verfijnen.

Koop dit boek

12 artikelen over bidden
De verlegenheid rond bidden is vandaag vaak groot. Daarom een praktische handreiking.

Twaalf auteurs uit het brede confessionele midden van de Protestantse Kerk in Nederland behandelen actuele thema’s over bidden: ik durf niet te bidden, bidden in de Bijbel, helpt bidden?, kunnen we door gebed genezen worden? en bidden met andersgelovigen.
Met dit boek in de serie ‘Geloven op goede gronden’ wil de Stichting Schrift en Belijden mensen helpen bij het bidden.

Koop dit boek

Carlijn gaat naar de kerk, Wilmien Kranendonk
In ‘Carlijn gaat naar de kerk’ vertelt de auteur over de kerk en de kerkdienst. De tekst is zo geschreven dat jonge lezers het helemaal meebeleven.
Het boekje is prachtig geïllustreerd door Liza-Beth Valkema.

Koop dit boek

Lieke wordt gedoopt, Wilmien Kranendonk
In ‘Fieke wordt gedoopt’ maakt Carlijn de doop van haar zusje mee. Ook in dit verhaal word je als jonge lezer meegenomen en worden de betekenis van de doop en alle handelingen in de doopdienst voor kinderen begrijpbaar uitgelegd.
Het boekje is prachtig geïllustreerd door Liza-Beth Valkema.

Koop dit boek

Martje en de andere, Hans Werkman
‘Johannes zat wit in de tobbe, met opgetrokken knieën. De damp sloeg van het water en hij vouwde zijn armen op zijn borst. Ik waste zijn rug, mijn moeder waste zijn buik. Onder onze handen sloot hij zijn ogen. Wij zwegen.’

Zo wordt Johannes in de novelle ‘Martje en de anderen’ klaargemaakt voor zijn gang naar een krankzinnigeninrichting.
Verder gaat dit boek over verlangens in het negentiende-eeuwse gehucht Schaaphok en over Spaanse Griep. Andere verhalen spelen in de moderne tijd: in een ziekenhuis, een volkspension, een homocafé, rondom een werkloze vrouw in Londen en raadselachtig gedrag van scholieren in Parijs.

Koop dit boek

Een goede nacht, Adrian Reynolds
Wat heeft de Bijbel eigenlijk over slaap te zeggen? Slapeloosheid kan – naast een fysieke of psychische – een geestelijke oorzaak hebben. Ondanks dat de Bijbel veel te zeggen heeft over slaap, is er tot nu toe geen enkel boek met een bijbelse visie op slapen. In ‘Een goede nacht!’ slaap vertelt Reynolds ons een en ander over slaap en rust, en wat voor invloed dat op je kan hebben – niet alleen op je nacht, maar op heel je leven.

Koop dit boek

Met vreugde ouder worden, J.I. Packer
Als we ouder worden is dat geen reden om achterover te leunen en ons gemak ervan te nemen. In dit boek daagt de vermaarde theoloog en auteur J.I. Packer ons uit ook de ouderdom te benutten om te blijven leren, met beleid plannen te maken en Jezus oprecht na te volgen. Packers herderlijke woorden en persoonlijke verhalen bemoedigen ons volhardend en genadevol gehoor te geven aan Gods roep – opdat wij God ook op hoge leeftijd verheerlijken en ons leven met blijdschap voltooien.

Koop dit boek

Efraïm, Gods eerste liefde, H. de Jong
Het Israëldebat wordt nog wel eens ontsierd door bijdragen die te vooringenomen en te sterk emotioneel zijn en weinig weg hebben van een echtgesprek. Drs. Henk de Jong heeft een boek geschreven dat duidelijk niet aan die manco’s lijdt. Hij benadert het thema vanuit het Oude Testament en is daarbij gestuit op wat de Bijbel over een van de stammen van het oude volk Israël, te weten de stam Efraïm, vertelt. De aldus gekozen benadering ligt niet voor de hand en vraagt een geduldige aandacht voor wat hij te berde wil brengen. Zich verdiepend in de geschiedenis van het oude Israël is hij verrassende dingen tegengekomen, verrassend juist ook in verband met het gesprek over Israël.

Koop dit boek

Reacties