Christelijk levenGeloof

Max Lucado over ‘Het goede leven’


We worden in onze samenleving overspoeld door meningen en stemmen. Het geloof kan je kracht geven om deze stemmen in perspectief te zetten. Dat is in het kort waar Max Lucado’s nieuwste boek Glory Days over gaat. Over leven in Gods kracht, aan de hand van Jozua. Het verscheen deze maand in een Nederlandse vertaling onder de titel Het goede leven. Max Lucado werd vorige maand door Christianity Today geïnterviewd over zijn nieuwe boek en zijn persoonlijke leven.

Volgens Max Lucado leven we iedere dag met twee belangrijke bedreigingen. Als eerste de stemmen die op ons afkomen die met angst te maken hebben. We kunnen ons zomaar laten beïnvloeden door al het nieuws dat in de wereld gebeurt. “We zijn een muisklik verwijderd van tragedie, als we bijvoorbeeld naar CNN.com gaan.” Daarnaast is er de verleiding om onze overtuigingen los te laten. “Elke dag moet ik een keuze maken.”

“Wat ik op zondagsschool leerde als kind is nog steeds waar ik als 60-jarige op vertrouw: Jezus spreekt de waarheid, en Satan vertelt leugens. Leren om de kant van de waarheid op te gaan in plaats van de kant van de leugens is zo ongeveer waar het christelijke leven om draait.”

Als voorganger heeft Lucado zo zijn eigen verleidingen om mee om te gaan. Zijn grootste les daarin is om niet zomaar alles te geloven, zowel de positieve als de negatieve stemmen. “Elke keer als iemand zegt ‘je bent zo’n prachtige spirituele leider’, dan is er de verleiding om daarin mee te gaan. Want ik ben het niet. Ik mag misschien wat meer ervaring hebben dan anderen, maar ik ben zeker niet zo goed als ze zeggen. Maar er is de verleiding om te geloven dat ik het wel ben. En er is de verleiding om te geloven dat ik zo slecht ben als sommigen zeggen.”

Tegelijk merkt Lucado in zijn eigen leven een groei en vooruitgang waarmee hij jonge voorgangers bemoedigen kan. “Ik voel meer overtuiging in mijn geloof, meer vuur in mijn geloof, dan ik ooit gevoeld heb. Ik val meer terug op Gods genade dan ik ooit gedaan heb, omdat ik me realiseer hoe dwaas het is om op mijn eigen goede werken terug te vallen. Genade betekent meer voor me dan het ooit betekend heeft.

Toch blijven de dagelijkse verleidingen aanwezig, ook voor Lucado. Zo maakt hij, heel praktisch, gebruik van internetfilters om de verleiding uit de weg te gaan. En kan hij daarnaast terugvallen op vrienden die hem steunen. Maar vanzelfsprekend zijn daarbij ook de dagelijkse momenten van Bijbelstudie en gebed die hem helpen om tegen de verleidingen te vechten.

Wat Lucado tot slot ook nog bemoedigt zijn juist zaken die afleiden van zijn dagelijkse bezigheden. Het luisteren naar praisemuziek, luisterboeken, documentaires. “Het lijkt als het indrukken van de resetknop van mijn hersenen, om iets te doen dat nu eens niets te maken heeft met een studie naar Kolossenzen of iets om je huwelijk te verbeteren.”

Reacties