Christelijke romans

Marilynne Robinson: ‘veel christelijke schrijvers zoeken de randen niet op’


Marilynne Robinson, de Amerikaanse schrijfster die bekend werd met haar romans over het plaatsje Gilead en predikant John Ames, was de afgelopen week in Nederland en het Nederlands Dagblad interviewde haar. In het interview gaat ze onder meer in op haar romans, maar vertelt ze ook over haar visie op christelijke en seculiere literatuur.

In haar romans lijkt er weinig te gebeuren, en gaat het bovendien over een ‘goed’ mens, John Ames. Maar volgens Robinson zijn juist de gewone mensen en het alledaagse bijzonder, speciaal. “Ik ben erachter gekomen dat wat mensen drijft en raakt, meestal onder de noemer “gewone dingen” valt. “Normale” levens zijn veel rijker dan we vaak denken.’”

Haar boeken zijn doordrenkt van geloof en theologie, toch wil de auteur niet evangeliseren door haar werk, zo zegt ze in het interview. “Ik probeer boeken te schrijven die ik zelf graag zou willen lezen. Wanneer je begint te evangeliseren, krijg je tweederangsfictie. Maar ik kan door mijn verhalen misschien wel vooroordelen over religie wegnemen bij lezers.”

Die ‘tweederangsfictie’ signaleert ze soms wel bij andere christelijke auteurs. “Er is een groep schrijvers die zich christelijk noemen en die vooral lezers geruststellen. In die boeken wordt niets getest, ze zoeken de randen niet op. Vooral mensen die het bij voorbaat al met de auteur eens zijn lezen deze boeken. Ze hebben een functie, maar ik vind het geen goede literatuur.”

Lees het volledige interview op de site van het ND.

Reacties