Bijbels

‘Gij zult overspel plegen’: zeldzame oude Bijbel met bijzondere drukfout geveild


Of het een bewuste drukfout was of gewoon een die over het hoofd werd gezien is nog altijd onduidelijk. Op 11 november wordt in Londen een zeldzame Bijbel uit 1631 geveild waarin het woordje ‘not’ ontbreekt in het zevende gebod. En dat levert een curieuze versie van de Tien Geboden op waarin wordt opgeroepen tot overspel.

Er werden in 1631 1.000 exemplaren van deze Bijbel gedrukt door Robert Barker en Martin Lucas, koninklijke drukkers. Gek genoeg werd pas een jaar later ontdekt dat er een foutje in de Bijbel stond, en wel op een bijzondere plek, om precies te zijn in Exodus 20:14.

Naar verluidt was de Koning zo verbolgen over deze fout dat hij de drukkers hoogstpersoonlijk op het paleis ontbood. Ze kregen 300 pond boete, een klein fortuin in die tijd, en hun werkvergunning werd ingetrokken. Volgens sommigen was het echter een complot van concurrerende drukkers, om de reputatie van Barker naar de knoppen te helpen, iets dat in elk geval gelukt is. De Bijbels werden teruggeroepen en verbrand, slechts ongeveer een tiental exemplaren zou het overleefd hebben.

En daarvan wordt er begin volgende maand dus eentje geveild. Experts verwachten een opbrengst van minstens 15.000 pond voor de bijzondere Bijbel.

Reacties