BijbelsGeloof

5 manieren om van 2016 echt het jaar van Het Boek te maken


De CPNB, de stichting voor de promotie van het Nederlandse boek, heeft 2016 uitgeroepen tot Jaar van het Boek. Het hele jaar door zijn er (extra) campagnes om boeken onder de aandacht te brengen. Aangezien de Bijbel, voor mij in elk geval, het allerbelangrijkste boek is, zocht ik vijf manieren om van 2016 een echt Bijbeljaar te maken. Welke manier spreekt jou het meest aan?

Lees de hele Bijbel in 2016
Als je van uitdagingen houdt kun je niet om deze heen. Lees de hele Bijbel in een jaar tijd door. Je kunt natuurlijk gewoon bij Genesis beginnen en wel zien waar en wanneer je uitkomt, maar nog handiger is het om gebruik te maken van een Bijbelleesrooster waarmee je het hele jaar door uit de Bijbel leest en op 31 december de volledige Bijbel uitgelezen hebt. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van het leesrooster van Bijbelleesrooster.net. Hier vind je roosters om de Bijbel in één of twee jaar door te lezen. Op het moment van schrijven is het rooster voor 2016 overigens nog niet beschikbaar, maar je kunt natuurlijk ook gewoon die van 2015 gebruiken. Dankzij het schrikkeljaar heb je dan zelfs een dagje vrijaf..
Ook via de website christianity.com kun je roosters vinden om de Bijbel in een jaar helemaal door te lezen.
Misschien nog meer van deze tijd: gebruik de gratis app Bible in One Year van Nicky en Pippa Gumbel. Hiermee lees je in een jaar tijd elke dag gedeeltes uit het Oude en Nieuwe Testament, voorzien van commentaar van de auteurs.

Bijbelleesrooster 2016
Een iets andere insteek dan de voorgaande is om gebruik te maken van het Bijbelleesrooster 2016 van het Nederlands Bijbelgenootschap. Dit rooster biedt voor elke dag een korte Bijbeltekst. Je leest niet de volledige Bijbel door, maar wel de belangrijkste gedeeltes. “De tekstkeuze is vooral ingegeven door wat op zon- en feestdagen in de kerken aan de orde komt. Daarom is in het bijzonder gekeken naar het Oecumenisch Leesrooster van de Raad van Kerken. In dat rooster worden kerkelijke eenzijdigheden gecorrigeerd en blinde vlekken aangevuld. Ook bijbelboeken die wellicht ongemakkelijk in het gehoor liggen, komen aan bod.” Je vindt het Bijbelleesrooster 2016 hier.

Lees een Bijbels dagboek
Wil je niet zozeer de hele Bijbel lezen, maar gaat het je er vooral om dat wat je leest extra goed te overdenken, dan kun je gebruik maken van Bijbelse dagboeken met verklaringen en overdenkingen. Er zijn algemene en thematische dagboeken, geschikt voor ieder jaar, maar ook dagboeken die het jaar 2016 van dag tot dag volgen. Op DagboekWijzer vind je een overzicht van de verschillende dagboeken die voor 2016 gepubliceerd zijn.

Lees een jaar lang een andere vertaling dan je gewend bent
Lees je al dagelijks of regelmatig uit de Bijbel, maar eigenlijk al jarenlang in dezelfde vertaling? Neem dan eens een andere vertaling bij de hand. De afgelopen jaren verschenen er weer een aantal nieuwe vertalingen, zoals de Herziene Statenvertaling of de Bijbel in Gewone Taal. Maar het kan bijvoorbeeld ook verfrissend zijn om eens een heel andere taal te nemen. Lees de Bijbel in 2016 eens in het Engels, Frans, of Duits.

Hier vind je een overzicht van verschillende (Nederlandse) Bijbelvertalingen.

Maak eens een jaar lang aantekeningen bij het Bijbellezen
Gek genoeg zijn er – bij mijn weten – in Nederland geen Bijbels te krijgen met ruimte voor eigen notities. In het Engels wel, zogenaamde ‘journaling bibles’ of ‘wide margin bibles’. Hierin kun je in de marges van de tekst je eigen aantekeningen kwijt. Ook handig is om een apart notitieboekje te gebruiken om je gedachten op te schrijven die je hebt bij of na het lezen van een Bijbelgedeelte. Schrijven helpt je om je gedachten te ordenen en de gelezen tekst beter te overdenken.

Welke ik zelf ga doen? Ik zit te twijfelen tussen de app Bible in One Year, en het Bijbelleesrooster 2016 van het NBG. Nog ruim twee weken om de keus te maken..

Heb jij nog andere tips en ideeën om de Bijbel centraal te zetten in 2016? Deel ze hieronder!

Reacties